FOREST - LANDSCHAPSARCHITECTUUR
  • Projecten

XL - Vier landschapskamers

Jaar: 2016 (ontwerp)
Locatie: Nieuwkerke
I.s.m.: met zicht op zee architecten en ontwerpers


De woning staat al enkele jaren leeg, en hoewel uitwendig nog in relatief goede staat lijkt het toch niet aangewezen om deze te behouden en te renoveren. De
kostprijs om de woning aan te passen aan de huidige energiestandaarden zou te hoog zijn. Daarnaast is het - gezien het gewijzigde programma van de schuur - interessant om na te denken over de inplanting van de nieuwe woning en hoe zij tegenover de vakantiewoning zal staan. Wat voordien een cluster van samenwerkende gebouwen was, is dat nu in veel mindere mate. De vakantiewoning en de woning zelf moeten los van elkaar functioneren, en willen controle over privacy en mogelijke relaties tussen de twee. De bouwkundige staat van de schuur is zodanig dat behoud wel een optie is. Enkel de later gezette aanbouw vooraan is minder waardevol, de schuur zelf heeft een authentieke constructie en sfeer en presenteert zich heel mooi op het perceel.

Organisatie en concept
Het volume van de schuur dient als uitgangspunt. De positie is gekend, het uitzicht en de uitstraling ervan vinden we kwalitatief en willen we behouden. De woning moet daarnaast zijn plaats vinden, niet te veraf maar ook weer niet te dichtbij. We willen dat beide gebouwen een eenheid blijven vormen en duidelijk bij elkaar horen, zoals een klassiek erf. Daarnaast is het wenselijk dat voor beide gebouwen voldoende privacy bekomen wordt, zodat een wisselwerking tussen bewoners en bezoekers wel kan, maar duidelijk afgelijnd is en niet stoort. Bijkomende randvoorwaarden zijn de gewilde afstand ten opzichte van de varkensboerderij, het te bewaren uitzicht richting Nieuwkerken en de stedenbouwkundig opgelegde regels.
In het huidig voorstel plaatsen we de woning in een hoek van 90° ten opzichte van de schuur. Daardoor ontstaat in de oksel van de twee gebouwen een nieuw ‘erf’ waaraan beide kopse gevels palen. Landschappelijk wordt dit nieuwe erf aangegrepen als eindpunt van een nieuwe oprijweg, vanuit de Kolkstraat.

Bestaande logica
In de huidige logica van het erf van een boerderij is er een directe visuele controle op de toegangsweg en het erf. Private en bedrijfsactiviteiten vermengen zich met elkaar. De boerderij is zichtbaar vanaf de weg en de weg is zichtbaar vanaf de boerderij. De huisweiden liggen rondom de boerderij.

Toekomstige logica
Het nieuwe erf gebruikt dezelfde logica als vroeger van een centraal ‘plein’ voor ontvangst, passage, activiteiten, etc. Door de plaatsing in de oksel van de twee gebouwen verkrijgen we zowel privacy voor de woning en de schuur, maar behouden ze hun eenheid als ensemble. De openheid en zichtbaarheid van het woonhuis en de hoeve naar en van de weg wordt hierdoor ook in stand gehouden.

Versterken bolle akkers
Een tweede actie is het versterken van de aanwezige bolle akkers. Het terugbrengen of herstellen van de grachten, de zacht glooiende profiel van de akker (of weide) en het aanplanten van bomenrijen brengt terug eer aan het bijzondere coulissenlandschap van het Waasland. Het versterkt dan ook de indentiteit en uitstraling van het ensemble. Een bolle akker speelt ook met de zichtbaarheid en beschutting van een staande of zittende persoon. De grachten vormen nieuwe structuurbepalende elementen.

Vier landschapskamers
Door het her-accentueren van de bolle akkers verkrijgen we vier landschapskamers, die elk hun eigen accent en karakter krijgen: de boomgaard - de boskant - de achterhoek & de huisweide. De huisweide, de achterhoek en de boomgaard waarborgen de karakteristieke openheid van het landschap. De boskant creeërt een visueel en ecologisch kwalitatieve buffer met de varkenshouderij.

  • Projecten